Zdrowa i ekologiczna żywność to temat zadania, którego realizacji podjęła się klasa 6c w ramach realizowanego przez szkołę Ogólnopolskiego Projektu Edukacyjnego „EKO-SZKOŁA 24”. Uczniowie klasy 6c w sposób praktyczny podeszli do zrealizowania zadania, gdyż najpierw tworzyli zdrowe i ekologiczne jadłospisy.
Do tego celu wykorzystali gazetki popularnych w Polsce dyskontów spożywczych. Ich zadaniem było nie tylko stworzenie zdrowego menu na dany dzień, ale także uwzględnienie jak najmniejszych kosztów (pod względem ekonomicznym nie było już tak łatwo). Natomiast w Dniu Zdrowego Jedzenia uczniowie tej klasy, również w formie praktycznej, przystąpili do zadania bardziej wymagającego. W tym dniu, na bazie produktów przyniesionych z domu tworzyli sałatki owocowo-warzywne. Uczniowie bardzo dobrze sobie z tym zadaniem poradzili, gdyż nikt nie ucierpiał, a przede wszystkim powstały smaczne i zdrowe sałatki. Na koniec warsztatów odbyła się degustacja przygotowanych wyrobów, która cieszyła się ogromnym powodzeniem wśród uczniów.
Zapraszamy do galerii: Zdrowo jemy